Een dienstbaar stadsbestuur
- Goed bestuur
De stad bevindt zich als laagste bestuursniveau het dichtste bij de mensen. Het is het bestuursniveau waarbij de burgers het vaakst en snelst komen aankloppen. Daarom moet het ook heel nabij zijn voor alle inwoners van Groot-Aalst (zie hoofdstuk 3). De dienstverlening door de stadsdiensten moet daarnaast klantgericht en kwalitatief zijn.
Als christendemocraten geloven wij in een bestuurscultuur waarbij wordt geluisterd naar alle Aalstenaars, in een stadsbestuur dat een duidelijke langetermijnvisie heeft voor de stad en haar inwoners en in een stadsbestuur dat krachtdadig bestuurt en haar verantwoordelijkheid neemt.
- Een bestuur met ambitie: de meeste leefbare stad ter wereld
Aalst heeft vele troeven. Het bestuur mag en kan ambitieus zijn. Wij hebben de ambitie om van Aalst de meest leefbare stad ter wereld te maken. Misschien te ambitieus, misschien ook niet, maar wij zijn overtuigd dat het stadsbestuur een langetermijnvisie moet ontwikkelen: een toekomstbeeld voor Aalst 2050, vertrekkend bij de demografische evolutie en de grote maatschappelijke ontwikkelingen rondom ons (klimaat, gezonde lucht, duurzaamheid, …). In welk
Aalst willen we wonen? In welk Aalst willen we werken? In welk Aalst willen we vertoeven? We pleiten voor een traject met brede inspraak, waarbij we samen een toekomstbeeld voor onze stad vormgeven.
- Online dienstverlening versterken, fysieke dienstverlening behouden
Het is een bron van ergernis bij velen: parkeren kunnen we alleen nog betalen met een app. Willen we naar de bank of de post, moeten we steeds verder rijden omdat het dichtstbijzijnde punt is gesloten. ‘Doe maar via home banking’, krijgen we niet zelden te horen. Tegen senioren wordt gezegd: ‘Vraag aan de zoon of dochter om je te helpen.’ Niet iedereen is even sterk online. Wij willen dan ook dat voor alle essentiële diensten de fysieke dienstverlening verankerd wordt. We geloven sterk in de digitale economie, maar dat mag niet leiden tot uitsluiting. Na de coronacrisis is er een versnelling van de digitale samenleving gekomen. Om iedereen toe te laten om mee te kunnen in de digitale wereld pleit cd&v ervoor om:
- In de dorpspunten organiseren we vorming over het gebruik van digitale communicatiemiddelen
- snelle internettoegang te voorzien op openbare plaatsen
- een structurele werking uit te bouwen om afgeschreven laptops en tablets van Aalsterse bedrijven te kunnen bezorgen aan sociaal zwakke groepen, bij voorkeur in samenwerking met sociale actoren.
- Een sterke lokale gemeenschap
Een sterke lokale gemeenschap is voor ons de hoeksteen van een vitale samenleving. Wij kiezen voor een samenleving, waar elke mens zijn plaats heeft en iedereen zich thuis en goed kan voelen. Een samenleving op mensenmaat, waar mensen elkaar kennen, waar er wederzijds respect bestaat, en waar sociale voorzieningen worden ingeplant vanuit laagdrempeligheid en nabijheid. Wij geloven in een doorgedreven focus op wijkwerking, die mensen samenbrengt,
verbindt, en verantwoordelijkheid laat nemen. Waar maatschappelijk initiatief wordt aangemoedigd en ruimte krijgt, en waar verenigingen actief worden ondersteund.
Consequent met ons uitgangspunt (“elke mens telt”), verliezen we de kleinsten en de zwaksten niet uit het oog. We laten niemand achter.
- Een ondernemend en bruisend Aalst
Als christendemocraten geloven wij dat waar mensen vrij zijn om te ondernemen, zich te verenigen en samen te werken, een bruisende gemeenschap en een welvarende stad ontstaat. Wij geloven daarom in de cruciale rol die verenigingen, middenveldorganisaties en private initiatieven spelen. Een sterke middenstand is noodzakelijk voor een bruisende stad. Vanuit het stadsbestuur moeten deze actoren maximaal ondersteund worden.
Wij kiezen voor een ondernemende stad, waar iedereen die onderneemt wordt ondersteund, waar werk en welvaart wordt gecreëerd, en waar er nieuwe kansen ontstaan voor jong en oud. Wij geloven in een Aalst dat alle troeven heeft om te bruisen door cultuur, sport, innovatie en evenementen.
- Nette en veilige buurten
Veiligheid is een basisrecht voor alle burgers. Dat is ons uitgangspunt als christendemocraten. Elke Aalstenaar heeft recht op een veilige stad en veilige buurt. Wij willen dat de Aalstenaar veilig is, en zich veilig kan voelen, in zijn stad en in zijn buurt. Die veiligheid moet altijd en overal gegarandeerd zijn.
Als christendemocraten stellen wij veiligheid voorop als basis voor een samenleving waar iedereen zich goed voelt, en zich vrij kan ontplooien. Zonder veiligheid kan er geen samenleving zijn. Als mensen zich onveilig voelen, dan nemen we dat ernstig. Wanneer mensen zich onveilig voelen tast dit het vertrouwen van burgers in de overheid en hun medemensen aan. Het zorgt er voor dat mensen sociale contacten vermijden en terugplooien op zichzelf. Dat willen we niet.
Bovendien zijn de eerste slachtoffers van onveiligheid vaak de meest kwetsbare mensen in de samenleving. Zij wonen vaker in onveilige buurten en hebben minder middelen om zichzelf en hun naasten tegen onveiligheid te beschermen. We mogen niemand in de steek laten.
- Een positieve bestuurscultuur
Als cd&v geloven wij in een model waarin de meerderheidspartijen in de eerste plaats loyale partners zijn ten opzichte van elkaar. Het primaat van de politiek en de collegiale besluitvorming moeten centraal staan.
De transparantie van het bestuur en de actieve openbaarheid moet verder uitgebouwd worden. De informatie over de beleidsbeslissingen van de gemeenteraad en het schepencollege moet sneller op de website worden gepubliceerd. Deze moet bovendien worden voorzien van vlot leesbare en kernachtige toelichtingen. In de stedelijke communicatie moet verder gestreefd worden naar duidelijkheid en helderheid, voor alle doelgroepen.
- Een aantrekkelijk personeelsbeleid
Het stadsbestuur moet inzetten op een sterke bedrijfscultuur, op menselijke communicatie en op het welzijn van haar medewerkers. Het college van burgemeester en schepenen dient daarbij het goede voorbeeld te geven.
De stad moet een aantrekkelijke werkgever zijn, die inzet op het aantrekken, ontwikkelen en behouden van talent. De stad zorg voor een positieve leiderschapscultuur en ziet toe op het welzijn van alle medewerkers. Wij geloven in stadsdiensten die deontologie en integriteit hoog in het vaandel dragen, en die een duidelijk integriteitsbeleid ontwikkelen.
- Een aangename en duurzame stad
Als christendemocraten voelen wij ons verantwoordelijk voor de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen, voor de volgende generaties en voor de aarde die onze thuis is.
Wij kiezen voor een stad die aantrekkelijk en duurzaam is: waar we zorgzaam omspringen met onze omgeving en onze open ruimte, waar het aangenaam is om te wonen, waar we ons vlot en veilig kunnen verplaatsen, en waar er voldoende groen en ademruimte is.
Aalst moet een aantrekkelijke en duurzame stad zijn ten dienste van een leefbare, duurzame en menselijke samenleving.
- Kwalitatieve, klantgerichte en nabije stadsdiensten
De Aalsterse stadsdiensten moeten inzetten op een toegankelijke en laagdrempelige dienstverlening. De dienstverlening van de Aalsterse stadsdiensten moet kwalitatief, klantgericht en nabij zijn.
Cd&v-Aalst wil verzekeren dat de dienstverlening op een gelijkwaardige manier verzekerd wordt aan alle inwoners op ons grondgebied, ook in de deelgemeenten. Elke Aalstenaar moet zowel digitaal als aan het loket bij de stadsdiensten terecht kunnen. Er dient bijzondere aandacht te zijn voor de klantgerichtheid naar ouderen of mensen voor wie de digitale wereld minder bekend of vertrouwd is. Er moet verder worden geïnvesteerd in de digitale dienstverlening, zonder evenwel de fysieke dienstverlening af te bouwen. De klantgerichte stadsdiensten van de toekomst zijn zowel digitaal als fysiek bereikbaar.
Vele lokale problemen en dossiers vereisen een gecoördineerde aanpak door alle stadsdiensten. De aanpak moet geïntegreerd zijn. Verkokering moet worden tegengegaan. De stadsdiensten moeten nog meer beleidsoverschrijdend werken als één team.
De stad moet verder investeren in innovatie en digitale transformatie. Zij moet een voortrekkersrol spelen ten aanzien van maatschappelijke trends en nieuwe fenomenen, zoals inzet op digitale veiligheid en bescherming tegen cybercrime.
Als centrumstad heeft Aalst verschillende troeven op economisch en cultureel vlak om aantrekkelijk te zijn voor bezoekers uit de regio, en uit gans Vlaanderen. Een goede en volgehouden citymarketing is daarvoor noodzakelijk met een duidelijk en aantrekkelijk imago.
- Overleg: versterking van de lokale democratie
De bestaande participatietrajecten en adviesraden (jeugdraad, sportraad, ouderenraad, erfgoedraad,…) moeten opgewaardeerd worden. Ze moeten ook beter en blijvend ondersteund worden vanuit het stadsbestuur. Hun input kan zeer nuttig zijn en moet naar waarde geschat worden.
Als cd&v Aalst beschouwen wij de middenveldorganisaties als belangrijke partners. Zij staan midden de mensen en weten wat er leeft in de verenigingen, of de dorpen en in de wijken. Ook hun input is zeer nuttig. De stad kan nog meer doen om handelaars, bewoners en verenigingen samen te brengen.
Samen leven, werken en genieten
- Respect
Als twee mensen samenwonen hebben ze verwachtingen én verplichtingen tegenover elkaar. Anders zal het niet
werken. Waarom zou dat in een samenleving anders zijn? Mensen die ervoor kiezen in Aalst te komen wonen
moeten we goed opvangen en kansen geven. En we mogen ook verwachten dat iedereen bereid is om in de winkels
en met onze buren Nederlands te spreken en om onze normen en waarden te respecteren.
Samen leven is ook zich verenigen en samen projecten opzetten als Casa Del Mundo en de Pikkeling. Overheden
moeten dat niet zelf organiseren, maar onze verenigingen die Aalst kleuren en verrijken verdienen wel een
steuntje in de rug. Laten we samen Aalst maken.
Samenleven doe je met elkaar in de buurt waar je woont, waar je thuis is. Worden we gelukkiger van al die
anonimiteit? Van het niet meer hebben van basisdiensten in de eigen buurt? Wij willen het samenleven dicht
bij huis, in de wijken van de stad en in de deelgemeenten activeren. Zo pleiten we voor dorpspunten waarop
alle basisvoorzieningen ter beschikking zijn.
Christendemocraten staan open voor alle levensbeschouwingen en roepen iedereen op om vreedzaam met elkaar om
te gaan. Het Midden-Oosten en het Grieks-Romeinse genie is een bakermat gebleken voor verschillende culturen
en godsdiensten. Alles wat Europa gemaakt heeft, vindt er zijn oorsprong. Zowel het Christendom als de Islam
en de Joodse godsdienst wortelen er. Voor ons is de essentie dat wie in Aalst woont vreedzaam met zijn buren
en de andere Aalstenaars moet willen omgaan en bereid zijn om met elkaar respectvol te converseren. Dat doen
we in het Nederlands. Iedereen engageert zich dan ook om het Nederlands als conversatietaal te leren.
Daartoe zal de Aalsterse overheid een aanklampend beleid voeren en voor een ruim en klantvriendelijk aanbod
zorgen. Het beleidskader om moskeeën te erkennen is door de Vlaamse overheid in 2022 herzien. Als stad
respecteren we het decretaal kader.
Willen we echt een gepolariseerde samenleving? Waarom zouden we niet met iedereen respectvol kunnen omgaan?
We verwachten niet alleen van politici dat ze respectvol met elkaar en met de inwoners van Aalst omgaan, we
rekenen op respect voor iedereen van iedereen.
- Nederlands spreken speelt een sleutelrol in het respect voor elkaar
Wie duurzaam in Aalst komt wonen, moet de moeite nemen om Nederlands te leren. Dat is elementair respect. Nu
kan je ook niet van dag één verwachten dat een nieuwkomer Nederlands spreekt. Dat is evident. Daarom geven
we nieuwkomers kansen en enige tijd en helpen we hen op weg. We verwachten van al wie in Aalst duurzaam komt
wonen dat ze Nederlands leren, dat ze zich daarvoor inspannen, omdat het nuttig is voor hun eigen
ontplooiing, omdat het hun kansen in onze samenleving vergroot, omdat het een blijk van respect is, omdat
het toont dat men echt wil samenleven en bijdragen tot de samenleving.
Vanuit het stadsbestuur willen we het Vlaamse beleid inzake inburgering ondersteunen en verbreden. Wanneer
anderstalige ouders hun kinderen in het Vlaamse onderwijs inschrijven, moeten de ouders zich engageren om
Nederlands te leren spreken. Van alle ouders mag worden verwacht dat ze nadat hun kind op een Vlaamse school
werd ingeschreven de taal voldoende beheersen om in het Nederlands te converseren met de directie en de
leerkrachten. We vragen aan de Vlaamse overheid een voldoende en een klantvriendelijk aanbod en investeren
er extra in waar nodig. Het is immers van belang dat ouders met de schooldirectie en de leerkrachten vlot en
goed over hun kinderen kunnen converseren. Dat is in het belang van het betrokken kind en in het belang van
een vlotte schoolwerking. Dat impliceert dat ouders moeten in staat zijn om de schriftelijke (bv. via de
brieven of mails die de leerkrachten of de school versturen) en de mondelinge boodschappen (bv. op
oudercontacten) te begrijpen en er op te reageren. De Vlaamse overheid en het stadsbestuur moeten er voor
zorgen dat er voldoende en klantvriendelijk aanbod komt om Nederlands te leren. Indien mogelijk, wordt dit
aanbod op de school of op de dorpspunten verstrekt.
Vanuit het stadsbestuur willen we ook dat niet-Nederlandstaligen die in Vlaanderen komen wonen, via
aanklampend beleid worden toegeleid tot het verwerven van de Nederlandse taal. We verwachten dat ze binnen
de twee jaar in het Nederlands kunnen converseren. In Vlaanderen komen veel mensen wonen die tevoren in
Brussel of Wallonië woonden en die geen Nederlands spreken. Kiezen om in Vlaanderen te wonen betekent ook
dat men mag verwachten dat men echt wil leven onder de Vlamingen, kunnen praten met de buren, deelnemen aan
de lokale gemeenschap, contact kunnen onderhouden met de leerkrachten en de scholen, zich kunnen uitdrukken
in verzorgingsinstellingen, etc. Daarom verwachten we een inspanning om onze taal te verwerven. De overheid
beoogt deze doelstelling te bereiken door een waaier aan initiatieven aan te bieden en door een aanklampend
beleid te voeren dat de leerwinst opvolgt.
- Burenbemiddeling
Wij kennen allemaal die kleine frustraties die ontstaan doordat een hond van de buren aanhoudend blaft,
takken over de scheidingsmuur hangen of een haan die elke ochtend voor geluidsoverlast zorgt. Ze zorgen voor
ongemak, spanningen en onvrede die helaas niet altijd in onderling overleg opgelost geraken.
Enkele maanden geleden werd een zaak over kraaiende hanen in de media uitgevochten, nog voor de rechter kon
tussenkomen. Allerlei deskundigen hadden al deze of gene veroordeeld zonder kennis van het geschil en zonder
iedereen gehoord te hebben. Daar wordt echt niemand beter van.
Zijn deze geschillen goeie redenen om naar de vrederechter te lopen? Eigenlijk niet, althans niet zo snel. Er
is een tussenstap mogelijk: burenbemiddeling.
Bemiddelingsdiensten beogen conflicten die inwoners onder elkaar hebben, op te lossen door te bemiddelen en
iedereen rond de tafel te brengen. Een grote troef schuilt in het neutrale en onafhankelijke karakter van de
bemiddelaars.
Door de bemiddeling worden kleine burengeschillen weggehouden van de vrederechter. Dit is bijzonder
interessant voor de betrokkenen want ze vermijden lange wachttijden en dure kosten. Het is ook nuttig om de
vrederechters – die in Aalst overigens ook vragende partij zijn! – te ontlasten. En het is natuurlijk veel
beter een geschil uit te praten en onder elkaar tot een gedragen oplossing te komen dan het geschil uit te
vechten voor een rechtbank.
Bemiddeling beoogt conflicten op te lossen of minstens te beheersen zodat ze niet uit de hand lopen. De
bemiddeling kan gaan over burenconflicten, maar zou ook kunnen gaan over familiale conflicten,
huurconflicten, wijkconflicten enzovoort.
Burenbemiddeling werkt met vrijwilligers en kan praktisch worden ondersteund door de stad. In 2020 trok
minister Verlinden mee aan de kar om bemiddeling beter te ondersteunen. Meer en meer lokale overheden gaan
er op in.
Investeren in onze middenstand
Er dient volop te worden ingezet op een kernversterkend beleid. We opteren maximaal voor een gevarieerd aanbod
aan winkels in het centrum van Aalst en in de centra van de deelgemeenten. Markten spelen daarin een belangrijke
rol. Zowel de zaterdagmarkt in het centrum Aalst als de markten in de deelgemeenten spelen niet alleen een
economische rol, maar ook een sociale rol.
Waar mogelijk proberen baanwinkels te vermijden. Het kernwinkelgebied heeft enkele belangrijke ketens verwelkomd
maar er komen altijd te veel nieuwe baanwinkels bij, bijvoorbeeld aan de Gentsesteenweg waar het aantal
baanwinkels een explosieve groei kende. We blijven waakzaam over de gevolgen van de ontwikkeling van de
Tragelsite op het vlak van de mobiliteit maar vooral op het kernwinkelgebied en het risico op herlocalisatie
naar de Tragel.
We blijven de Aalsterse lokale handel en horeca ondersteunen en promoten. We blijven samen verder werken aan een
aantrekkelijke winkel- en horecastad die ook voor toeristen aantrekkelijk is.
We zetten zo krachtig mogelijke instrumenten in om winkelleegstand te bestrijden. Ter bestrijding van de
leegstand kan de leegstandstaks voor winkelpanden worden opgetrokken. We willen ook nog nauwer samenwerken met
eigenaars en immobiliën om samen acties uit te werken om de leegstand tegen te gaan en het wonen boven winkels
te bevorderen.
We houden vast aan het structureel overleg tussen de handelaars, horeca en zelfstandige ondernemers en het lokaal
bestuur. Ook in de deelgemeenten ondersteunen we samenwerking met en onder handelaars.
We houden vast aan de ambitie om van Aalst een zorgstad te maken. We verwachten van de stadsdiensten dat ze
zorginnovatiecluster als structurele partner verder ondersteunen.
De verwachten van de stad Aalst dat ze haar regierol op vlak van sociale economie behoudt en –waar mogelijk –
uitbreidt. De stad kan om de lokale en sociale economie te stimuleren én om een duurzamer aankoopbeleid te
realiseren, zich in haar aankoopbeleid meer richten tot lokale bedrijven en de korte ketenproducten maximaal
gebruiken.
Het landbouwbeleidsplan wordt verder uitgevoerd. Landbouwers moeten van het stadsbestuur de ruimte krijgen
om voor onze voeding te zorgen en hun werk te doen. Ze verdienen daarbij ondersteuning. Korte keten initiatieven
worden aangemoedigd en ondersteund. Initiatieven rond hopteelt worden ondersteund middels de vereniging
hoperfgoed en het project Erembald-Kravaal.